Mi az a mantra? És miért mantrázunk?

A mantra kifejzés eredetileg két szóból tevődik össze: Man = elme és Trang = hullám vagy kivetülés. Úgy határozhatjuk meg a jelentését, hogy az elme kreatív kivetülése a hang által. A hang egy energia forma, aminek struktúrája van, hat a csakrákra (a test energiaközpontjai) és az emberi pszichére.

A jógában használt szanszkrit vagy gurmukh mantrák befolyásolják az elme sémáit és az agy kémiáját, a használt szavak értelme és ritmusa alapján. A hang vibrál, rezeg, így tudja kijeteni hatását az emberi szrvezetre.

Jógának külön fajtája létezik több ezer éve, ami a hang vibrációjával foglalkozik, ez  az úgy nevezett nád jóga. Ez utóbbi vizsgálja, hogy hogyan hatnak a hangok, illetve a nyelv és a száj mozgása a testre, az elmére és a lélekre.

A szájpadlásunk keményebb részén 84 meridián pont található. Mantrázás közben a nyelv stimulálja ezeket a pontokat, ami végső soron hat a hipotalamuszra. Az agynak ez a része irányítja a hormon háztartásunkat, a szimpatikus és paraszimpatikus idegrendszert. Így annak stimulálása kihat az egész testre.

Mantrázás közben fontos a ritmus és az ütem. Figyelni kell arra is, hogy honnan, mely csakrából éneklem, illetve a helyes artikuláció is lényeges.
Speciális mantrák használhatók különböző élethelyzetekben, például gyász esetén, intuíció növelése, önbecsülés erősítése etc.

Csoportos órán a fizikai gyakorlatok után, meditáció keretében zengetünk mantrákat.

Az előbbiekben felsorolt hatásokon kívül, a mantra segít az elmének kiszakadni a gondolatok világából és kizárólag a kiejtett szavakra fókuszálni.

Nálam általában kundalíni jógaóra része hosszabb mantrázás. Sokszor idegenkedünk ettől a gyakorlattól. Magamon is megfigyeltem, hogy kezdetben nehéz volt feloldodnom mantrazás, csak egyszerűenn túl akartam lenni rajta. Ez egész olyan „túl spirinek” tünt. Ma már ez az egyik kedvenc gyakorlatom. Modern világunkban megfigyelhetjük, hogy milyen keveset táncolunk vagy éneklünk, pedig mindkét forma segt kifejezni és feldolgozni az érzéseinket, illetve ezek igazi, tiszta örömforrások.

Ha egyszer kipróbálnád, gyere el egy jógaórára!